Cinefòrum – Los lunes al sol

HOHEMVISCUT

En aquest primer cine fòrum de l’any ens hem deixat endur per a endinsar-nos en el drama humà de l’atur i les afectacions en el dia a dia de les persones que el pateixen. Tot i que la pel·lícula fou rodada paradoxalment en temps de bonança econòmica i pretenia únicament representar episodis concrets de la dècada dels 90, els esdeveniments actuals l’han fet recobrar, desgraciadament, més actualitat i  vigència que mai.

La pel·lícula s’inicia en un punt avançat i dramàtic del procés: un grup d’antics treballadors de les drassanes d’una ciutat del nord d’Espanya es troben sense perspectives laborals i havent esgotat els diners de la indemnització d’atur que van cobrar anys enrere. Poc a poc els assistents hem anat comprovant com la falta d’una feina, però sobretot, d’esperança d’arribar a trobar-ne una altra, els submergeix poc a poc en una situació de pobresa, falta d’autoestima i precarietat. Les situacions de crisi i angoixa afloren periòdicament entre els membres del grup i l’observador és capaç de copsar les diferents maneres d’encaixar la situació de cadascun d’ells: des de la resignació insolent fins al mateix suïcidi.

En l’anàlisi posterior al visionat del film hem analitzat com la situació personal dels membres del grup contamina irremeiablement les seves vides privades fins al punt de fer trontollar els fonaments més sòlids de la persona: la parella, les amistats, la justícia… . Allò que teòricament només incumbeix la vida laboral de les persones passa a influir decisivament en la privada.

Tot i que la pel·lícula acaba com comença, els assistents hem marxat amb la convicció que més enllà de les possibles solucions sí que hi ha una cosa que ha ajudat decisivament a tirar endavant les vides d’aquestes persones: l’amistat, la força del grup i l’ajuda desinteressada. Segurament d’alguna manera els mateixos valors que en temps com els actuals, com a Església, volem defensar i posar en pràctica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: