Formació Economia Responsable

El passat dissabte 3 de març va tenir lloc la Jornada d’Economia Responsable que va organitzar l’MCJ-Muec, en el marc del seu Pla de Curs “Joves responsables i per a una economia de comunió”. Més d’una trentena de joves han assistit a aquesta Jornada, on l’interès pels temes exposats i la participació dels assistents han creat un bon ambient per a l’intercanvi d’idees.

En Josep Maria Amorós, responsable del grup d’Economia de Comunió de Barcelona, ha iniciat la seva intervenció explicant la cultura del donar, en la qual es basa l’Economia de Comunió, una proposta del Moviment de Focolars per tal de posar l’economia al servei de les persones. Més tard, Carlos Fernández, enginyer de Camins, i Ricard Roche, gestor d’una empresa on s’aplica la filosofia de l’Economia de Comunió, ens han introduit en exemples actuals de l’Economia de Comunió, mitjançant tant l’experiència personal com les dades globals sobre el repartiment dels diners i el seu funcionament en empreses. Posteriorment hem pogut realitzar una reflexió en grups sobre l’aplicació pràctica de l’Economia de Comunió a les empreses en els seus diferents àmbits. Aquest treball ens ha permès constatar que, tot i que hi ha negocis que segueixen avui en dia aquesta línia, és una tendència que no respon al funcionament general del sistema econòmic actual. Així mateix, hem pogut veure com els beneficis de l’Economia de Comunió es veuen a llarg termini i no responen a la lògica del benefici immediat que ens envolta avui en dia.

A continuació, Xavi Teis de FETS (Finances Ètiques i Solidàries) ens ha parlat de les entitats de finançament ètic, partint des dels dels conceptes més bàsics fins als punts més controvertits. Un breu documental sobre una simulació d’una entitat bancària no ètica realitzada fa uns anys a Bèlgica sota el nom d’ACE Bank ha servit de punt de partida per posar en crisi les idees que tenim sobre les entitats financeres actuals. Posteriorment, Xavi Teis ens ha exemplificat i concretat quines són les alternatives avui en dia per poder ser més coherents amb els nostres valors quan dipositem els nostres diners en una entitat bancària. També ens ha recordat que els diners que utilitzem tenen repercussions locals però a la llarga també globals, i a vegades en contra dels nostres valors. A partir d’un llarg torn de preguntes hem pogut conèixer millor l’origen del moviment de banca ètica actual, les limitacions de les entitats ètiques, les diferències entre elles, la funció de l’entitat FETS o la situació actual del finançament ètic.

Finalment els assistents hem pogut compartir el dinar mentre s’allargava la discussió dels temes plantejats al llarg de la Jornada, que ha estat molt profitosa per a tots i que segurament donarà molts fruits.

LINK   Materials de les jornades

CATALUNYA RELIGIÓ. Reflexió sobre la jornada de formació d’economia responsable | CatalunyaReligió.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: